geometria analityczna
Kuba: Mamy dane wierzchołki trójkąta A(3, 1) B(1, −3). Środek ciężkości tego trójkąta należy do osi
OX, a pole wynosi 3. Wyznacz współrzędne trzeciego wierzchołka.
Mam już jedno równanie z dwoma niewiadomymi wykorzystując wzór na pole z użyciem wektorów, nie
wiem jak wykorzystać dane o środku ciężkości
10 gru 17:41
Kuba:
10 gru 18:38
Mila:
| | yA+yB+yc | |
ys= |
| w tym zadaniu ys=0⇔ |
| | 3 | |
| 1−3+yc | |
| =0⇔yc=2⇔punkt C leży na prostej y=2 |
| 3 | |
10 gru 18:41
Mila:

A(3, 1) B(1, −3),C=(x
c,y
c)
S=(x
0,0)− wsp. środka ciężkości ( punkt przecięcia środkowych Δ)
⇔
| | 3+1+xC | |
x0= |
| ⇔3x0=xc+4⇔xC=3x0−4 |
| | 3 | |
Dołącz do równania z wzoru na pole.
Napisz, czy taka odpowiedź jak masz na rysunku.
10 gru 18:51