potęgi oblicz
wiktoria : potęgi oblicz :
a) 28 −63 /27 −5 3 =
b)(2−3+(1/2)4)razy (1/4) −2 =
c) (2/3)5 razy (2/5)−4 razy (5/3)−3 =
10 gru 16:19
J:
a) kalkulator...
10 gru 16:23
M: a może własności potęg
10 gru 16:24
wiktoria : nie kalkulator jak sie to robi
10 gru 16:25
M: skorzystaj z własności potęg, na pewno masz je w podręczniku
10 gru 16:29
Bogdan:
28 = 256, 63 = 216, 27 = 128, 53 = 125, te wartości powinno się znać na pamięć
10 gru 16:30
wiktoria : okej ale jak nie bede wiedziec to pomozecie
10 gru 16:30
M: oki
10 gru 16:30
M: Bogdan, jesli to jest gimnazjum to nie powinno
10 gru 16:31
wiktoria : ok thanks bogdan
10 gru 16:32
Bogdan:
a co to szkodzi?, ja zalecam znajomość kwadratów liczb naturalnych do 252, sześciany
do 103, potęgi 2 do 210, potęgi 3 do 36 itd nawet uczniom gimnazjum
10 gru 16:33
M: ja też, ale to nie jest wymagane przez program
10 gru 16:35
wiktoria : to ten pierwszy przykład to 256 −216 /128 − 125 =40/3 tak ?
10 gru 16:36
M: tak
10 gru 16:37
wiktoria : drugi przykład to 1/2 3 + 1/16 razy 4/1
10 gru 16:41
M: tak ale 42
10 gru 16:43
wiktoria : tak oczywcie bład i co licze dalej
10 gru 16:44
wiktoria : = 1/216 +1/16 +16/1 = ?
10 gru 16:45
wiktoria : ? tak ?
10 gru 16:48
10 gru 16:50
wiktoria : jak to tak wyszło 1/216 +1/16 +16/1 = i teraz m to co napisałes a dlaczego tak
10 gru 16:52
M: a trzeci zrób inaczej :
| | 2 | | 2 | | 5 | |
( |
| )5*( |
| )−4*( |
| )−3 |
| | 3 | | 5 | | 3 | |
10 gru 16:54
wiktoria : okej zrobie tak 3 przykład tylko ten drugi jak bedzie porawnie napisany bo sie pogubiłam
10 gru 16:55
10 gru 16:55
wiktoria : ale jak poprawnie bedzie m mam prosbe napisałbys mi ten przykład 2 nie tylko rozwiazanie ale
cały zapis prosze bardzo
10 gru 16:56
wiktoria : napiszesz
10 gru 16:59
wiktoria : plisssss
10 gru 17:00
10 gru 17:01
wiktoria : a ten 3 przykład to jak
10 gru 17:02
wiktoria : ?
10 gru 17:05
10 gru 17:06
M: i podziel potęgi o tych samych podstawach odejmując wykładniki
10 gru 17:07
wiktoria : nie wiem jak to zacząć
10 gru 17:07
M: 16. 54 − widziałaś ten zapis?
10 gru 17:08
wiktoria : no widziłam czyli mam napisac = potym co mi napisałes w 17 +06 i to co w 16 54 ?
10 gru 17:11
M: najpierw 16.54, potem 17.06
10 gru 17:11
wiktoria : okej
10 gru 17:12
wiktoria : i co po 17 .06
10 gru 17:13
M: podziel, korzystając z dzielenie potęg o tych samych podstawach
10 gru 17:15
wiktoria : okej
10 gru 17:15
wiktoria : 5−3/3−3 ?
10 gru 17:18
M: 25−4*54−3*33−5
10 gru 17:19
wiktoria : to bedzie 2 1 razy 51 razy 3−5 ?
10 gru 17:23
M: 3−2
10 gru 17:24
wiktoria : a faktycznie bo 3−5 =−2 ok ok dziękue M ze mi pomogłeś przynajmiej wiem co nie co

z tych
potęg jak masz jeszcze czas mam jeszcze kilka róznych przykładów pomógłbyś jeszcze ?
10 gru 17:27
M: dawaj
10 gru 17:27
wiktoria : dzięki

zapisz w postaci potęgi liczby a ,wiedząc ,że a (rózne od zera )
a) (1/a)
12 dzielone (1/a
2)
−5 razy (1/a
−3)
8 =
10 gru 17:30
M: | | 1 | |
czy tam ma być ( |
| )−2? pierwszy ułamek |
| | a | |
10 gru 17:34
wiktoria : nie do 12 potęgi bez minusa
10 gru 17:35
M: a−12:(a−2)−5*(a3)8=
a−12:a10*a24=
10 gru 17:39
wiktoria : a do 22 potegi
10 gru 17:41
M: −12−10+24
10 gru 17:42
wiktoria : 2
10 gru 17:44
M:
10 gru 17:45
wiktoria : okej , to następne
oblicz :
a) 280 +2 81+282 /7 =
10 gru 17:46
M: tam wykładniki są 80, 81 i 82?
10 gru 17:50
wiktoria : tak
10 gru 17:50
10 gru 17:53
wiktoria : to sie jakos oblicza czy koniec zadania
10 gru 17:55
M: skróć 7
10 gru 17:57
wiktoria : czyli 280 zostanie
10 gru 17:58
M: tak
10 gru 18:01
wiktoria : kolejny przykład więc :
220 razy 430 /8 25 =
10 gru 18:01
M: 4=22
8=23
spróbuj sama poprzednimi krokami
10 gru 18:03
wiktoria : ale tu nie ma 4=22 tylko 220
10 gru 18:04
wiktoria : są rózne potegi i rózne wykładniki
10 gru 18:05
M: ale jest 430
10 gru 18:08
wiktoria : to mam tyle liczyc az do 30 to wyjdą mi miliony jakies
10 gru 18:10
M: matko kochana, w jakiej ty szkole jesteś?
10 gru 18:11
10 gru 18:13
wiktoria : yy tajemnica ale nie ukrywam ze z matematyki jestem kiepska
10 gru 18:13
M: pomnóż wykładniki tam, gdzie są podwójne
10 gru 18:14
M: jesli w średniej, to się zastanów, jeśli w gimnazjum to się zabierz do nauki
10 gru 18:14
wiktoria : a i dzięki za zadania zrobiłam przykład jeszcze jeden sprawdzisz ?
(2 2 +2−2)2=(4+1/22)2=16 +1/16 =1 bo skróciłam
10 gru 18:15
M: najpierw dodaj, potem podnieś do kwadratu, kolejność działań
10 gru 18:19
wiktoria : ok
10 gru 18:19
10 gru 18:20