Proszę pomóżcie :)
Foczky: wartość wielomianu w(x)=a(x2−1)(x+3) gdzie a#0 dla liczby 3 wynosi 96
a) współczynik a=2
b)dla wyznaczonej wartości a, rozwiąż równanie w(x)=10(x+1)
10 gru 15:58
J:
... przepisz dobrze treść zadania ...
10 gru 15:59
Foczky: w a wyznaczony jest współczynnik a mi chodzi tylko o podpunkt b)
10 gru 16:00
J:
.. no to w czym problem ...podstaw a = 2 do W(x) ... i rozwiązuj równanie...
10 gru 16:04
Foczky: treść zadania jest dobra
10 gru 16:04
Foczky: tylko że odpowiedź to x∊{−4;−1;2}
10 gru 16:05
J:
..pewnie dobra ...
10 gru 16:15
Foczky: to jak to rozwiązać?
10 gru 16:16
J:
..przecież Ci napisałem: 2(x2−1)(x+3) = 10(x+1) ..
10 gru 16:17
Foczky: i co dalej z tym równaniem, bo nie mogę sobie poradzić?
10 gru 16:21
J:
... powymnażaj, poredukuj i wszystko na lewą stronę ...
10 gru 16:23
Foczky: to mógłbyś/abyś to zrobić?
10 gru 16:31
J:
..ja już nie chodzę do szkoły ....
10 gru 16:32