Podzielność liczb.
matmaboli: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych podzielnych przez 3 jest równa 450. Wyznacz
te liczby.
10 gru 15:45
M: (3k)2+(3k+3)2+(3k+6)2=450
10 gru 15:49
Mila:
3k−3,3k,3k+3 − trzy kolejne liczby całkowite, k∊C
(3k−3)2+(3k)2+(3k+3 )2=450
Rozwiąż równanie i ustal jakie to liczby.
10 gru 15:50
Bogdan:
a nawet: x−3, x, x+3 to trzy kolejne liczby całkowite podzielne przez 3
(x − 3)2 + x2 + (x + 3)2 = 450 ⇒ x = ...
10 gru 15:55
GG: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb podzielonych przez 3 równa jest 450 wyznacz te liczby
17 sty 01:58
Janek191:
(3 x − 3)2 + ( 3 x)2 + (3 x + 3)2 = 450
9 x2 − 18 x + 9 + 9 x2 + 9 x2 + 18 x + 9 = 450
3*9 x2 + 18 = 450 / : 9
3 x2 + 2 + 50
3 x2 = 48
x2 = 16
x = − 4 lub x = 4
Te liczby to :
1) −15 , − 12, − 9
lub
2) 9, 12, 15
17 sty 09:42