znajdź ekstrema i przedziały monotoniczności
aaaa: f(x)=lnxx
10 gru 15:10
J:
..licz pierwszą pochodną ....
10 gru 15:11
aaaa: f(x)=1−lnxx
10 gru 15:16
aaaa: tak? znaczy się tam powinno być przez x2
10 gru 15:17
J:
OK .. teraz jak się zmienia pochodna ( jej znak) ...?
10 gru 15:18
J:
.. jeszcze po drodze ustal dziedzinę ....
10 gru 15:19
aaaa: a mam jedno miejsce zerowe ale podwójne?
10 gru 15:20
J:
a jakie to masz to miejsce zerowe ..?
10 gru 15:23
aaaa: x2=0 , czyli x=o
10 gru 15:24
J:
o czym Ty mówisz ..? ... określ dziedzinę....
10 gru 15:25
aaaa: D=R
10 gru 15:27
J:
a to ciekawe ... co jest dziedziną funkcji y = lnx ..?
10 gru 15:30
aaaa: no a co jest? bo w takim razie nie wiem.
10 gru 15:32
J:
a znasz definicję logarytmu ... ?
10 gru 15:33
aaaa: czy D=(0,+∞) ?
10 gru 15:35
J:
.wreszcie ... teraz miejsca zerowe ....
10 gru 15:37
aaaa: tego nie wiem
10 gru 15:38
J:
kiedy f(x) = 0 ...?
10 gru 15:42
aaaa: nie ogarniam..
10 gru 15:44
J:
miejsce zerowe funkcji, to wartość argumentu ( x ), dla którego funkcja przyjmuje wartość 0 ..
10 gru 15:45