Całka
Piotr: Problem z całką
∫sin(2√xdx/√x
t=√x
dt=dx/2√x
i nie wiem co dalej zrobić pomoże ktoś ?
10 gru 14:54
10 gru 15:07
Piotr: no ale co mi to daje dalej bedzie jakaś dziwna całka bo to chyba będzie ∫sin2t * (dt/2√x)/t a
z tego dalej całki nie da rady policzyć
10 gru 15:26
J: .. może zapisz pożądnie tą całkę wyjściową..
10 gru 15:32
Piotr: ok to będzie tak
∫ sin(2√x) √x
10 gru 15:37
10 gru 15:40
M: bez t w mianowniku
10 gru 15:41
Piotr: ok wielkie dzięki teraz juz rozumiem ale co z tym dalej trzeba zrobić to juz nie wiem
10 gru 15:43
J:
.... bez t w mianowniku .. i masz całke elementarną ...
10 gru 15:43
Piotr: to moge po prostu skrócić te 2 i policzyć całke z sin t ?
10 gru 15:45
10 gru 15:46
J:
| | 1 | |
..nie pisz głupot o skracaniu ... wyłączasz przed całkę |
| ... |
| | 2 | |
10 gru 15:46
Piotr: wiem ze to głupota

no dobra wyłączę ale jak mam policzyć całkę z sin2t ? wzór jest na sint a
nie 2t, czy tą 2 tez moge wyłaczyć i po prostu będzie ∫sintdt ?
10 gru 15:49
J:
| | 1 | |
.... jaka jest pochodna z y = − |
| cos2t ....? |
| | 2 | |
10 gru 15:51
10 gru 15:53
Piotr: ok dzięki juz rozumiem
10 gru 15:59