Wyznacz punkty przecięcia z osiami układu współrzędnego
Kezk:
x
0=−3 x
0=3
Więc z osią X przecina w punktach (−3,0) i (3,0)
A z osią Y? Zakładając optymistycznie, że moje rozwiązanie co do osi X jest poprawne..
10 gru 14:24
Dziadek Mróz:
Z osią OY w f(x0)
10 gru 14:29
:): pamiętaj cholero nie dziel przez zero
10 gru 14:30
Kezk: Świetnie. Więc muszę policzyć f(3) i f(−3)? Z tym że wychodzi 0 w mianowniku soł.. Nie przecina
z osią
OY?
10 gru 14:37
Kezk: No to istnieje czy nie? ;3 Bo próbowałem to jakoś przekształcić ale nie umiem więc nie wiem.
Chyba
się nie da.
10 gru 14:43
Kezk: Aaa wiem

U={2x
2}{x
2−9}=2x
4−18x
2 i podstawiam pod to −3 i 3, tak? No powiedzcie, że tak
10 gru 14:44
:): przecież D
f=R\{−3,3}

x
0: f(x)=0
y
0: f(0)=y
10 gru 15:06