długość łuku krzywej
andrzej: x=2t
y=2t
t∊<0,1>
Mam problem, gdyż po obliczeniu pochodnych funkcji znika zmienna t. Nie wiem co zrobić dalej.
10 gru 14:03
daras: a po co liczysz pochodne ?
10 gru 14:08
andrzej: Nie powinienem korzystać ze wzoru na długość łuku w przypadku krzywej podanej w sposób
parametryczny ?
10 gru 14:10
daras: przecież to r−nie prostej
Pitagoras poradziłby sobie tak :L = √22 +22 = 2√2
10 gru 14:17
andrzej: A czy jest możliwość obliczenia tego korzystając z całki oznaczonej ? Mam za kilka dni
kolokwium i wiem, że podobne przykłady trafiały się rok temu
10 gru 15:21
daras: nie strzelajmy z armaty do wróbli
10 gru 23:57
Gray: Można to obliczyć również przez całkę.
Długość = ∫[0,1]√(x')2+(y')2dt = ∫[0,1]2√2dt= 2√2
11 gru 07:01