Logarytmy
Majka : Logarytmy :
a) log4 16= 2
b)log3 1/27= −3
c)log2pierwiastek 32= 5
d)log3 63−log3 7=
e)log10000=
f)log2 1/32=
g)log3 pierwiastek 81= 4
h)log4 2+log4 8 =
Osobie która mi to ładnie rozwiąże doładuje konto

Sama nie mam czasu nad tym siedzieć a muszę to zaliczyć
10 gru 13:38
:): przecież to jest z definicji logarytmów i jego własności
10 gru 13:43
:): poza tym czy te liczby po log to podstawy? czy to log z iloczynu?
10 gru 13:46
Majka : podstawy
10 gru 13:47
:): log a = b ; 10b=a
42=16
co tu chcesz rozwiązać?
10 gru 13:49
Majka : Czy wgl dobrze to pojmuje

Ponieważ pewna nie jestem
10 gru 13:56
:): czyli sprawdzić czy dobrze rozwiązałaś?
10 gru 13:59
Majka : tak a w razie braku pomóc

czyli
e) log1000=4
f)log2 1/32 =−5
10 gru 14:01
:): tak
10 gru 14:02
:): log232=5 ma być w c
10 gru 14:02
Majka :
tak to mam

hm... z tym nie wiem log
3 pierwiastek 81 =
10 gru 14:07
:): √81=9
10 gru 14:11
Majka : aha 9*9 dobra czaje
10 gru 14:13
Majka : Czyli zostały mi dwa jeszcze

Dzięki za pomoc
10 gru 14:15
:): nmzc
10 gru 14:15
Majka : h)rozwiązanie to log4 16 =2
10 gru 14:29
Majka : d) log
3 63−log
3 7 =log
3 63/7=log
3 9=log
3 3
2=2
Jeżeli mogłabym prosić o sprawdzenie
10 gru 14:38