całka
John: Proszę o pomoc ze zrobieniem tej całki, bo mi nie wychodzi:
∫(x+1)ln
2xdx=?
| | 1 | | 1 | |
Wynik: |
| x2(ln2x−lnx+ |
| x2) |
| | 2 | | 2 | |
10 gru 12:39
J:
.. po wyniku widać,że przez części ...
10 gru 12:40
John: No ale jak liczę, to mi coś w obliczeniach nie wychodzi, nie chcę moich obliczeń przepisywać,
bo nie ma co złych przepisywać, dlatego tutaj się zgłaszam. Jakieś obliczenia Plz
10 gru 12:43
10 gru 12:43
John: | | 1 | |
a v nie powinno być |
| x2 + x? przecież całka z 1 to x |
| | 2 | |
10 gru 12:56
Dziadek Mróz:
∫udv = uv − ∫vdu
∫(x + 1)ln
2(x)dx = ∫ln
2(x)(x + 1)dx = ...
u = ln
2(x) dv = x + 1
| | 2ln(x) | | x2 | |
du = |
| v = |
| + x |
| | x | | 2 | |
| | x2 | | x2 | | 2ln(x) | |
... = ln2(x)( |
| + x) − ∫( |
| + x)* |
| dx = |
| | 2 | | 2 | | x | |
| | x2 | |
ln2(x)( |
| + x) − ∫ln(x)x + 2ln(x)dx = ... tu już z górki |
| | 2 | |
10 gru 13:01