Cześć
ade23: Oblicz pochodną I i II rzędu y= x*√9 − x2
10 gru 12:15
J:
| | 1 | | x2 | |
f'(x) = √9−x2 +x* |
| *(−2x) .. = √9−x2 − |
| |
| | 2√9−x2 | | √9−x2 | |
10 gru 12:29
Dziadek Mróz:
y = x*
√9 − x2
y = uv u = x v =
√z z = 9 − x
2
y' = [uv]' = u'v + uv' = *)
u' = [x]' = 1
| | 1 | |
v' = [√z]' = |
| * z' = **) |
| | 2√z | |
z' = [9 − x
2]' = −2x
| | 1 | | 1 | |
**) = |
| * (−2x) = − |
| |
| | 2√9 − x2 | | √9 − x2 | |
10 gru 12:37
Dziadek Mróz:
y = x*
√9 − x2
y = uv u = x v =
√z z = 9 − x
2
y' = [uv]' = u'v + uv' = *)
u' = [x]' = 1
| | 1 | |
v' = [√z]' = |
| * z' = **) |
| | 2√z | |
z' = [9 − x
2]' = −2x
| | 1 | | 1 | |
**) = |
| * (−2x) = − |
| |
| | 2√9 − x2 | | √9 − x2 | |
| | x | | |9 − x2| − x | |
*) = √9 − x2 − |
| = |
| |
| | √9 − x2 | | √9 − x2 | |
10 gru 12:38
Dziadek Mróz:
Mała poprawka w wyniku.
10 gru 12:45
J:
do Dziadek ( 12:37) **) ... co się stało z x w liczniku ...?
10 gru 12:47
Dziadek Mróz:
| | u | |
y = |
| u = 9 − x2 − x v = √z z = 9 − x2 |
| | v | |
| | u | | u'v − uv' | |
y' = [ |
| ]' = |
| = *) |
| | v | | v2 | |
u' = [9 − x
2 − x]' = −2x − 1 = −(2x + 1)
| | 1 | |
v' = [√z]' = |
| * z' = **) |
| | 2√z | |
z' = [9 − x
2]' = −2x
| | | | 9 − x2 − x | | −(2x + 1)√9 − x2 + |
| | | | √9 − x2 | |
| |
*) = |
| = |
| | 9 − x2 | |
| | | −(2x + 1)(9 − x2) + 9 − x2 − x | |
| | | √9 − x2 | |
| |
= |
| = |
| | 9 − x2 | |
| | | −18x + 2x3 − 9 + x2 + 9 − x2 − x | |
| | | √9 − x2 | |
| |
= |
| = |
| | 9 − x2 | |
| | | | 2x3 − 19x | | 1 | |
= |
| = |
| * |
| = |
| | 9 − x2 | | √9 − x2 | | 9 − x2 | |
10 gru 12:54
Dziadek Mróz:
A no tak, to już zupełnie inne wyniki ale to już sobie można według tego poprawić
10 gru 12:55
daras: panowie na wyścigi a ja obstawiłem tryplet
10 gru 13:40