Robin:
Co czwarta kula w urnie to kula biała, pozostałe mają kolor niebieski lub czarny. Losujemy jedna kulę. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli niebieskiej lub białej jest dwukrotnie mniejsze niż prawdopodobieństwo wylosowanie kuli niebieskiej lub czarnej. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej.
Co mam zrobić bo robiłem tak ale nie wyszło;/
Prawd. wylosowania kuli białej = 1\4
Prawd. wylosowanie kuli czarnej =
prawd. wylosowania kuli niebieskiej = y\4
y\4 = 1- x\4 - 1\4
i teraz zrobiłem takie równanie:
1-x\4 - 1\4 + 1\4 = 2(1- x\4 - 1\4 + x\4)
22 sty 20:20
Jakub:
1/4 - prawdop. wylosowania białej
p2 - prawdop. wylosowania niebieskiej
p3 - prawdop. wylosowania czarnej
p2+1/4 - prawdop. wylosowania niebieskiej lub białej
p2+p3 - prawdop. wylosowania niebieskiej lub czarnej
p2+1/4 = 1/2 (p2+p3)
1/4+p2+p3 = 1 <- suma prawdop. wszystkich zdarzeń jest równa 1
Masz dwa równania i dwie niewiadome. Rozwiązujesz.
Uważaj z tym dodawaniem prawdopodobieństw. Tak swobodnie tutaj mogę je dodawać, ponieważ zdarzenia są rozłączne (bez zbioru wspólnego). Tzn. nie można wylosować kuli jednocześnie np. białej i czarnej. Ta uwaga to raczej na przyszłość niż do tego zadania.
22 sty 21:36
Robin:
dzięki wielkie
22 sty 22:03
Gość:
poiczyłem tak ale nie wychodzi. Wychodzi mi że prawd wylosowania kuli czarnej jest 2,5 a to przecież nie możliwe
22 sty 23:02
Jakub:
Mi wychodzi p2=1/8 p3=5/8
22 sty 23:31
mirka: w urnie jest 16 kul ponumerowanych od 1−16.kule z nr od 1−3 sa biale,od 4−7 czerwone,pozostale
zielone.losujemy jedna kule.oblicz prawdopodobienstwo ze a)wylosowana kula jest czerwona lub
zielona b)liczba wylosowanej kuli jest podzielna przez 3 c) wylosowano kule zielona z liczba
dwucyfrowa d)wylosowano kule czerwona lub z numerem parzystym
23 lis 18:11