???
Oaza: Oblicz pochodne cząstkowe rzędu 2:
Obliczam narazie część zadania ponieważ nie wiem czy zastosowałem dobry wzór
f(x,y)=(4x−3y)(2x+y)
2
| df | |
| =[(4x−3y)`(2x+y)2+(4x−3y)[(2x+y)2]`]=[4(2x+y)2+(4x−3y[2(2x+y)(2x+y)`]]= |
| dx | |
[4(2x+y
2+(4x−3y)[2(2x+y)2]]=[4(2x+y)
2+(4x−3y)4(2x+y)]
Proszę o opinie czy dobrze to zrobiłem bo nie jestem pewien
10 gru 11:41
Oaza: Spr mi ktoś ?
10 gru 12:33
J:
.. na razie dobrze ...
10 gru 12:34
Oaza: Upraszczając jeszcze to co zacząłem ...
[4(2x+y)
2+(4x−3y)[4(2x+y)]]=48x
2+8xy−8y
2=8(6x
2+xy−y
2)
| df | |
| =[(4x−3y)`(2x+y)2+(4x−3y)[(2x+y)2]]=[−3(2x+y)2+(4x−3y)[2(2x+y)]] |
| dy | |
=−12x
2−12xy−3y
2+16x
2+8xy−12xy−6y
2=4x
2−16xy−9y
2
Mogę to wg tak upraszczać ?
10 gru 13:02
Oaza: Kończąc
| d2f | |
| =(48x2+8xy−8y2)`=8(12x+y) |
| dxdx | |
| d2f | |
| = (48x2+8xy−8y2)`=8x−16y=8(x−2y) |
| dxdy | |
| d2f | |
| =(4x2−16xy−9y2)`=8x−16y=8(x−2y) |
| dydx | |
| d2f | |
| =(4x2−16xy−9y2)`=16x−18y |
| dydy | |
10 gru 13:15
Bogdan:
| | df | | d2f | |
Ok. W zapisie |
| = uciekła cyfra 1 przed cyfrą 6, a wzapisie |
| znak |
| | dy | | dydy | |
minus przed 16x
10 gru 13:28
Oaza: Tak faktycznie. Dzięki
10 gru 13:31