funkcja
Piotrek: Dana jest funkcja kwadratowa w postaci iloczynowej. Podaj jej postać kanoniczną: y=(x−2)(x+3)
10 gru 11:13
:): pomnóz nawiasy, znajdź a,b,Δ i wstaw do wzoru
10 gru 11:22
Nicola: to z pomnożenia mam y=x(kwadrat)−6?
10 gru 11:26
:): no to rozłóż na podstawie wzoru skróconego mnożenia
10 gru 11:27
Darek :
| | 2−3 | | 1 | |
Ale gadacie głupoty, przecież p= |
| =− |
| i q=(p−2)(p+3) |
| | 2 | | 2 | |
10 gru 12:01
Nicola: czyli tylko tak napisać?
10 gru 12:11
Piotrek: to jak będzie dobrze?
10 gru 12:11
Bogdan:
| | 2 − 3 | | 1 | |
x1 = 2, y = −3, xw = |
| = − |
| , |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 25 | |
yw = (− |
| − 2)(− |
| + 3) = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 25 | |
postać kanoniczna: y = (x + |
| )2 − |
| |
| | 2 | | 4 | |
10 gru 12:18
Piotrek: Dzięki Bogdan
10 gru 12:22