układy
Kuba: Kazdy układ rozwiąż inną metodą (podstawiania,przeciwnych współczynników,wyznaczników)
a){6x−5y=30
a){12x−y=33
to jest pod jedną klamrą
b){2x+y=−1
b){−x+2y=5
to jest pod jedną klamrą
c){2x+3y=6
c){y=1
to jest pod jedną klamrą
10 gru 11:09
10 gru 11:26
Mila:
3) Trzecie metodą podstawiania.
(I) zrobię wyznacznikami
6 −5
12 −1
W=6*(−1)−(−5)*12=−6+60=54
=====================
W
x:
30 −5
33 −1
W
x=30*(−1)−(−5)*33=−30+165=135
===========================
W
y:
6 30
12 33
W
y=6*33−12*30=198−360=−162
=====================
10 gru 15:06