znajdż sumę
synu77: znajdż sumę :
a)wszystkich liczb całkowitych od 0do150 włącznie
b)50 kolejnych liczb będących wielokrotnością 12 zaczynając od 24
18 lis 18:58
Basia: Pomagam
18 lis 19:00
Basia:
ad.a
0+1+2+.....+150 = 1+2+....+150
1,2,3,....,150,.... to ciąg arytmetyczny
a
n=n
a
1=1
r=1
| | a1+an | |
zastosuj wzór na Sn = |
| *n |
| | 2 | |
i policz S
150
ad.b
a
n = 12n
a
1=12
a
2=24
a
3=36
.......................................
zaczynamy od a
2 i mamy wziąć 50 wyrazów czyli kończymy na a
51
a
2+a
3+.....+a
51 = S
51−a
1
a
51=12*51
| | 12+12*51 | | 13*51 | |
S51 = |
| *51 = |
| *51 |
| | 2 | | 2 | |
dalej sobie policz
18 lis 19:05
synu77: basia wielkie dzięki
18 lis 19:08
synu77: czy w ostatnim wierszu się nie pomyliłaś chodzi mi o 12+12*51 to chyba 12*52 ale może się mylę
18 lis 19:30
Basia:
an = 12n
a51 = 12*51
oczywiście, że się pomyliłam i oczywiście to jest 12*52
18 lis 19:52