Wyznacz dziedzinę funkcji.
Oleś: | | 2√2 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= |
| |
| | (x−1)4−13(x−1)2+36 | |
10 gru 00:22
Janek191:
Mianownik musi być ≠ 0
10 gru 00:23
Oleś: Wiem. Tyle że nie wiem jak to obliczyć. Gdyby było po prostu x−14 to bym nie miała problemu. A
tak nie wiem jak się zabrać.
10 gru 00:25
Janek191:
( x − 1)
2 = t
t
2 − 13 t + 36 = 0
Δ = 169 − 4*1*36 = 25
| | 13 − 5 | |
t = |
| = 4 lub t = U{ 13 + 5]{2} = 9 |
| | 2 | |
( x − 1)
2 = 4 lub ( x − 1)
2 = 9
x − 1 = − 2 lub x − 1 = 2 lub x − 1 = − 3 lub x − 1 = 3
x = − 1 lub x = 3 lub x = − 2 lub x = 4
D = ℛ \ { − 2, − 1, 3 , 4 }
===================
10 gru 00:30
Oleś: Bardzo Ci dziękuję.
10 gru 00:34