pomocy
Karol: 1.Do tradycyjnego poloneza ustawia się 25 par. Na ile sposobów mogą się one ustawić na
parkiecie przyjmując,że każdy chłopak może być w parze z każdą dziewczyną,dziewczyna stoi po
prawej chłopaka,a wszystkie pary mogą stać w dowolnej kolejności?
10 gru 00:16
Karol: ?
10 gru 00:22
Karol: ktoś pomoże?
10 gru 00:42
Karol: Dobijam o pomoc
10 gru 10:57
Ewa Dorota: Ja to rozumiem tak: 25 par, więc pomiń prawą, lewą stronę, ważne dla nas jest tylko kto za kim
stanie. Jest to zwykła permutacja bez powtórzeń, bo wykorzystujesz cały zbiór, wszystkie jego
elementy. Czyli wzór P
n = n!
To jest: P
25=25!, P
25=1,551121004*10
25
Tak mówi mój kalkulator naukowy
10 gru 11:05
Karol: Dzięki Ci bardzo
10 gru 11:10