Wyznacz równanie prostej.
Oleś: Punkty A(3, −1) i B (−5, 3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, gdzie |AC|=|BC|.
Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C.
10 gru 00:16
kyrtap: 1. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
2. oblicz środek odcinka AB(S
AB)
3. z wyznaczonej prostej kierunkowej AB odczytaj współczynnik a
4. wyznaczony współczynnik a musi być przeciwny do a i odwrotny gdyż wtedy prosta ta będzie
| | 1 | |
prostopadła do prostej AB(− |
| ) |
| | a | |
5. znając współczynnik prostopadły i punkt S
AB możesz wyznaczyć równanie prostej zawierającej
wysokość poprowadzoną z wierzchołka C. (y − y
S = a(x−x
S))
10 gru 00:20
Janek191:
Napisz równanie symetralnej odcinka AB
10 gru 00:21
Eta:
| | 3−5 | | 3−1 | |
xS= |
| =−1 , yS= |
| =1 S(−1,1) |
| | 2 | | 2 | |
k⊥AB i S∊k
| | 3+1 | | 1 | |
aAB= |
| =− |
| , to ak= 2 |
| | −5−3 | | 2 | |
k: y=2(x−x
S)+y
S ⇒ y=........
10 gru 00:23
Oleś: Dziękuję Eta.
10 gru 00:31