Pilne, oblicz granicę, nie proszę o rozwiązanie tylko o wsazówki jak to ugryźć.
e=mc2:
18 lis 18:57
Basia:
| | 27−13 | | 27−1 | | 26 | |
= |
| = |
| = |
| = − 2,6 |
| | 12+1−12 | | 1+1−12 | | −10 | |
jeżeli to rzeczywiście jest lim
x→1
18 lis 18:59
e=mc2: dziękuję, a jeśli lim będzie dążyć do 3

to wtedy jak
18 lis 19:03
e=mc2: dziękuję, a jeśli lim będzie dążyć do 3

to wtedy jak
18 lis 19:03
Basia:
a to już nie tak łatwo, bo wtedy licznik i mianownik dążą do 0
sposób 1. (nie zawsze się sprawdza)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozkładamy licznik i mianownik na czynniki
27−x
3 = 3
3−x
3 = (3−x)(9+3x+x
2)
y=x
2+x−12
Δ=1
2−4*1*(−12) = 1+48=49
√Δ=7
x
1=
−1−72 = −4
x
2=
−1+72 = 3
x
2+x−12 = (x+4)(x−3)
| | 27−x3 | | (3−x)(9+3x+x2) | |
limx→3 |
| = limx→3 |
| = |
| | x2+x−12 | | (x+4)(x−3) | |
| | −(x−3)(9+3x+x2) | |
limx→3 |
| = |
| | (x+4)(x−3) | |
| | −(9+3x+x2) | |
limx→3 |
| = |
| | (x+4) | |
sposób 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lim
x→3 licznika = lim
x→3 mianownika = 0
można zastosować tw. de l'Hospitala
| | (27−x3)' | |
limx→3 |
| = |
| | (x2+x−12)' | |
18 lis 19:15
Marcin: jeśli x→3
27−x3x2+x−12=
(3−x)(9+3x+x2)(x−3)(x−4)=
−(9+3x+x2)(x−4)
lim x→3
27−x3x2+x−12=lim x→3
−(9+3x+x2)(x−4)=
−(9+3*3+32)(3−4)=27
ubiegając twoje kolejne pytanie dla x→4 granica prawostronna wynosi −37 a lewostronna +37
mam nadzieje że nie pomyliłem się w obliczeniach
18 lis 19:37
Marcin: wróć oczywiście prawostronnie do −
∞ a lewostronnie do +
∞ a nie jak napisałem do 37
18 lis 19:44
Marcin: wróć oczywiście prawostronnie do −∞ a lewostronnie do +∞ a nie jak napisałem do 37
zły dzień mam nawet źle rozłożyłem muszę się wyspać
18 lis 19:47
e=mc2: Dziękuję ślicznie, teraz sam powalczę z resztą żeby dojść do wprawy, a później całki
18 lis 19:55
Piter:
4 mar 09:43