Proszę o pomoc
ilona: siedem osób wśród których jest dwóch Andrzejów ustawia się w jednym szeregu. Iloma sposobami
mogą się oni ustawić tak aby tych dwóch Andrzejów stanęło obok siebie
9 gru 23:59
Janek191:
n = 6* 5 !
10 gru 00:04
Janek191:
Czyli n = 6 !
10 gru 00:04
Eta:
Dwóch Andrzejów ( jako jedna " związana paczka") przemieści się na sześciu miejscach
i mogą się zamienić miejscami na 2 sposoby
pozostałych pięć osób dowolnie na 5! sposobów
R−m : 6*2*5! = ... takich sposobów ustawienia
10 gru 00:05
ilona: i tylko tak?
10 gru 00:05
ilona: dzięki
10 gru 00:05
Eta:
Janek 
Ci dwaj Andrzeje nie są klonami
10 gru 00:06
ilona: haha
10 gru 00:06
Janek191:
Faktycznie − mogą zamienić się miejscami
10 gru 00:08
ilona: czyli 6*2*5 i to jest wynik?
10 gru 00:10
Eta:
Taki wynik 6*2*5!=...
10 gru 00:13
Adaś: aha czyli nie mnozyć tego,ok dzięki
10 gru 00:14
Eta:
5!=120 to : 6*2*120=........... a to już umiesz wymnożyć?
10 gru 00:16
Karol: tak dzięki
10 gru 00:17
Adaś : aa ok,dzięki umiem
10 gru 00:18