statystyka
kuba: pewna firma ma dwa oddziały. średnie miesieczne wynagrodzenie w 1 oddziale wynosi 3600 a w 2
oddziale 4800. oblicz srednie miesieczne wynagrodzenie w obu oddzialach razem jezeli:
a) 1 oddzial zatrudnia dwa razy wiecej pracowników niz 2
b) 1 oddzial zatrudnia o 40 % prac mniej niz 2
9 gru 23:48
Janek191:
a)
_
| | 2x* 3 600 + x* 4 800 | | 7 200 x + 4 800 x | |
x = |
| = |
| = 4 000 |
| | 3x | | 3x | |
b)
_
| | 0,6 x* 3 600 + x*4 800 | | 2 160 x + 4 800 x | |
x = |
| = |
| = 4 350 |
| | 1,6 x | | 1,6 x | |
10 gru 00:02
pigor: ..., np. tak :
a)
wśr= 13n (2n*3600+n*4800)=
13 (7200+4800)=
4000 [zł].
b)
wśr= 11,6 n (60%n*3600+n*4800)=
11,6 (6*360+4800)=
=
11,6* 6960 =
4350 [zł]. ...
10 gru 00:06