kombinatoryka,prawdopodobieństwo
Adaś: na ile sposobów można włożyć 5 par skarpetek do 3 szuflad przy założeniu że skarpetki z pary
mogą trafić do róznych szuflad i żadna szuflada nie jest pusta
9 gru 23:05
Janek191:
5*2 = 10
10 → 3
więc
n = 310
========
9 gru 23:15
Janek191:
Źle
9 gru 23:16
Adaś: a jak będzie dobrze?
9 gru 23:19
aga: 3*3*3*3*3 czyli 3do potęgi 5
11 gru 21:56
PW: Rzecz jest bardziej skomplikowana. Myślimy dalej.
11 gru 23:37
Eta:
Rozkład 5 par skarpet w 3 szufladach ( by żadna nie została pusta) będzie taki:
(2,2,1) (2,1,2) , (1,2,2) lub (3,1,1) ,(1,3,1) , (1,1,3)
i teraz można liczyć ............
11 gru 23:41
Mila:
Zadanie nie jest precyzyjne. Ja rozróżniłabym skarpetki lewe i prawe.
11 gru 23:44
Eta:
A ja ,że skarpetki z pary , czyli tworzące parę
Jakby nie patrzeć , to nie ma jednoznaczności ,.... co autor miała na myśli ?
11 gru 23:47
PW: Ba ...

Teraz trzeba te pary "porozcinać" i dla każdej pary podjąć decyzję: jedna ze
skarpet zostaje (czyli nic się nie dzieje), albo idzie do innej szuflady (i do której). Nie
umiem tego policzyć.
11 gru 23:48
Eta:
Panowie, pewnikiem wrzuciliby
wszystkie jak lecą do jednej szuflady!
I po kłopocie
11 gru 23:51
PW: Właściwie to chyba rozwiązaliśmy. Dla każdej z 5 par rozmieszczonych przez Etę na 6
możliwych sposobów podejmujemy jedną z trzech decyzji:
− zostaje
− przechodzi do szuflady o numerze o 1 większym
− przechodzi do szuflady o numerze o 2 większym
(numerowanie traktowane modulo 3).
Takich decyzji jest tyle ile funkcji
f: {1, 2, 3, 4, 5} → {0, 1, 2}.
Rozmieszczeń byłoby więc
6·35 ?
Pytam, bo po północy szczególnie wzrasta u mnie skłonność do bredzenia.
12 gru 00:10
Mila:
Ja tak:
L
1,P
1
L
2,P
2
L
3,P
3
L
4,P
4
L
5,P5
mam 10 różnych elementów.
| |
*(210−2) skarpety w dwóch szufladach |
| |
| |
*1 − skarpety (wg przekonania Ety) trafiły do jednej szulady |
| |
3
10− tyle wszystkich sposobów rozłożenia
Rezultat:
| | | |
310−[ | *(210−2+3]=310−3*210+3=55 980 |
| | |
Teraz to ja bredzę.
12 gru 00:20
Mila:
I jeszcze opuściłam jeden nawias.
12 gru 00:23
lol: Nie jestem dobry z kombinatoryki, ale zakładając, że mamy 10 skarpetek i nie rozróżniamy czy to
lewa czy prawa to nie będzie jakoś tak?
| | | |
Wybieramy 3 skarpetki i umieszczamy w 3 szufladach na | *3! sposobów, aby żadna szuflada |
| | |
nie pozostała pusta. Następnie pozostałe 7 skarpetek rozmieszczamy w dowolny sposób w 3
szufladach.
12 gru 00:27
Mila:
| | | |
310−[ | *(210−2)+3]=310−3*210+3=55 980 |
| | |
12 gru 00:28
Eta:
Też mam taką odp jak
Mila , ale głowy na gilotynę nie kładę
12 gru 00:34