prawdopodobieństwo,kombinatoryka
Karolina: Witam potrzebuje pomocy Kochani! Przy okrągłym stole zasiada losowo 8 osób wśród nich jest Olek
i Karol . Jakie jest prawdopodobieństwo że osoby te nie usiądą: a)obok siebie b)naprzeciw
siebie
9 gru 23:01
Mila:
| 8! | |
| =7! na tyle sposobów usiądzie 8 osób przy okrągłym stole , rozróżniamy tylko sąsiadów. |
| 8 | |
a)A− K i O nie usiądą obok siebie
K i O usiądą obok siebie.
(KO) traktujemy jako jeden element ( mogą siedzieć także w kolejności OK)
Mamy 7 elementów do ustawienia .
| 2*7! | |
| =2*6!obrót o nie zmienia układu sąsiadów, dlatego dzielę przez 7 |
| 7 | |
|A|=7!−2*6!
b)
B− K i O nie usiądą naprzeciwko siebie
K naprzeciw O.
zamiana miejsc K i O jest uwzględniona w pewnej permutacji .
|B|=7!−6!
9 gru 23:49