Pilne proszę o wytłumaczenie
Pawel: Mamy wzór funkcji kwadratowej iloczynowej f(x) = −1/2(x−1)(x+7) i musimy to przekształcić do
postaci kanonicznej
1/2 czyli jedna druga
9 gru 22:55
Pawel: Błagam pomocy wgl mi ni wychodzi wynik jaki powinien byc a wydaje mi sie ze dobrze liczę
😢😢😢😮😮😮
9 gru 23:01
Janek191:
x
1 = 1 x
2 = − 7
więc
| | x1 + x2 | | 1 − 7 | |
p = |
| = |
| = − 3 |
| | 2 | | 2 | |
y = − 0,5*( x − p)
2 + q
p = − 3 , więc
y = −0,5*( x + 3)
2 + q
oraz dla x = 1 jest y = 0
dlatego
0 = −0,5 *( 1 + 3)
2 + q
0 = −0,5*16 + q = − 8 + q
q = 8
Odp. y = − 0,5*( x + 3)
2 + 8
=======================
9 gru 23:02
Eta:
x
w= −3 , y
w=f(−3) =..... =8
9 gru 23:03
Pawel: A skąd taki wzór na p ?
9 gru 23:06
Janek191:
II sposób:
f(x) = − 0,5*( x
2 + 7 x − x − 7) = − 0,5 x
2 − 3 x + 3,5
a = − 0,5
q = f( p) = f(−3) = − 0,5*(−3)
2 − 3*(−3) + 3,5 = −4,5 + 9 + 3,5 = 8
więc
f(x) = −0,5*( x − p)
2 + q = −0,5*( x + 3)
2 + 8
==================================
9 gru 23:08
Eta:
9 gru 23:10
Pawel: Ooooo wreszcie juz wiem gdzie popełniłem błąd. Po wyliczeniu nawiasów w pierwszym działaniu
pomnozylem przez −1/2 tylko pierwszy składniki. Dzięki wielkie za pomoc. Trzymajcie kciuki za
jutrzejsza klasówkę
9 gru 23:13