matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz krótszy bok rownoległoboku
prymo96:
Pole rownoległoboku o przekątnych długości 16 i 10 wynosi 40
√
3
. Krótszy bok tego równoległoboku ma długość?
1
Doszedłego do tego: P=
* d1 * d2 * sinα
2
40
√
3
= 80sinα
√
3
sinα =
tj. sin60st
2
Jednak nie wiem co dalej? Jak obliczyc b ?
9 gru 22:26
prymo96:
b=7 ,z tw. cosinusów
9 gru 22:47