Jak to obliczyć?
Kuba:
√x2+6x+9−|x−2|=x
9 gru 22:22
prymo96: √a2 = |a|
√x2+6x+9 = |x+3| −wzór skróconego mnożenie √x2+6x+9= √(x+3)2
|x+3|−|x−2|=x
x+3−x+2=x i x+3−x+2=−x
5=x i x=−5
9 gru 22:32
pomocnik: prymo96 jak coś to lub a nie i poza tym x=−1 też jest rozwiązaniem, a Twoje rozwiązanie jest
błędne
9 gru 22:40
Metis: √x2+6x+9−|x−2|=x
√(x+3)2 − |x−2|=x
|x+3|− |x−2|=x
1) x∊(−∞, −3)
2) x∊[−3,2)
3) x∊[2, +∞)
...
9 gru 22:43
Eta:
(−∞, −3) <−3,2) <2,∞)
−x−3+x−2=x x+3+x−2=x x+3−x+2=x
x=−5 x=−1 x=5
9 gru 22:51
prymo96: Faktycznie pomyliłem sie ...
9 gru 23:09