Janek191:
S = ( x ; − 2 x + 1)
P = ( 0 ; − 1)
więc
r = I PS I
r
2 = I PS I
2 = x
2 + ( − 2 x + 2)
2 = x
2 + 4 x
2 − 8 x + 4 = 5 x
2 − 8 x + 4
oraz
r = − 2 x + 1
więc
5 x
2 − 8 x + 4 = ( − 2 x + 1)
2
5 x
2 − 8 x + 4 = 4 x
2 − 4 x + 1
x
2 − 4 x + 3 = 0
Δ = 16 − 4*1*3 = 4
| | 4 − 2 | | 4 + 2 | |
x = |
| = 1 lub x = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
y = −2*1 + 1 = − 1 lub y = −2*3 + 1 = − 5
S = ( 1 ; − 1) lub S = ( 3 ; − 5)
r
2 = 5*1 − 8*1 + 4 = 1 ⇒ r = 1
lub
r
2 = 5*9 − 8*3 + 4 = 45 − 24 + 4 = 25
Równanie okręgu:
( x − 1)
2 + ( y + 1)
2 = 1 lub ( x − 3)
2 + ( y + 5)
2 = 25
==================================================