Umiem to liczyć (tak mi się wydaje), ale delta
mi nie wychodzi ;c
| 1 | 3 | |||
Robię tak: prosta l: y=−2x+8, AB: y= | x+ | i teraz liczę wysokość trójkąta ABC | ||
| 2 | 2 |
Po prostu liczby były trochę nieprzyjemne i popełniłam błędy
rachunkowe
oczywiście można znacznie prościej −
Ta sama podstawa trójkątów więc i wysokości muszą być równe. Wniosek taki, że
punkty C jak i E leżą na prostej równoległej do prostej przez A i B.
Chyba zbyt skomplikowany wybrałaś sposób.
Trzeba skorzystać ze wzoru na odległość punktu C=(3,6) od prostej x−2y+3=0 i porównać z
odległością punktu E=(xe,−2xe+8) od tej prostej.
| |1*3−2*6+3| | |1*xe−2*(−2xe+8)+3| | ||
= | |||
| √1+22 | √5 |