Równanie symetralnej odcinka, wartości funkcji.
Paula: Witam, potrzebuje pomocy w rozwiązaniu kilku zadań. Pomożecie?
1. Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej f(x)= −2(x−1) (X−b) wynosi
| | 1 | | 1 | |
W=(− |
| ; 4 |
| ). Wyznacz zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja f(x) |
| | 2 | | 2 | |
przyjmuje wartości nieujemne.
2. Wyznacz największą wartość funkcji f(x)= −1/2x
2+2x w przedziale <−11; −10>
3. Proste o równaniach k ; y=0,5x+b l ; y= (6b−4)x+3 są prostopadłe, gdy u wynosi?
4. Napisz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i środek okręgu o
równaniu (x+4)
2+(y−5)
2=16
5. Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcu A=(−6 ; −1,5) i B=(4 ; 3,5)
Z góry dziękuję!
9 gru 22:00
Bogdan:
Najpierw Twoje propozycje rozwiązań
9 gru 22:01
Bogdan:
i odpowiada tylko Paula
9 gru 22:06
Paula: Gdybym miala to na pewno bym sie tu nie udzielała.
10 gru 07:00
J:
... na początek, upewnij się, czy wszystko dobrze przepisałaś ...(żeby nie marnować czasu)
[ co to jest u w zadaniu 3 , chyba b ...? ]
... zad 3) .. pytanie: jaką własnośc posiadają wspólczynniki kierunkowe prostych
prostopadłych..?
10 gru 07:11
J:
| | 9 | |
Zad 1) f(−1/2) = |
| ... stąd oblicz b ..
|
| | 2 | |
potem ( po podstawieniu b) rozwiązujesz nierówność: −2(x−1)(x−b) ≥ 0
10 gru 07:15
Krych:
Paula wrzuciła zadania, żeby ktoś za nią odrobił pracę domową i poszła spać, rano po zrobieniu
siusiu chciała przepisać do zeszytu gotowe rozwiązania, a tu kicha

Paulo, a gdzie Ty tu się udzielasz?
10 gru 13:13