matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź czy ciąg jest rosnący
Klaudia:
a
n
=
n
√
3
n
+4
n
9 gru 21:46
Janek191:
Może tak : a
1
= 7 a
2
=
√
3
2
+ 4
2
=
√
25
= 5 a
3
=
3
√
3
3
+ 4
3
=
3
√
91
≈ 4,5 oraz lim a
n
= 4 n →
∞
więc ciąg ( a
n
) jest malejący
9 gru 23:40