pierwsze
Piotrek: jest jakiś wzór na liczby pierwsze?
9 gru 21:42
Gray: Jaki wzór? Jest dużo różnych wzorów. Mając np. n liczb pierwszych umiemy stworzyć kolejną. To
dowodzi, że jest ich nieskończenie wiele. Niestety nie potrafimy np. wyliczyć n−tej liczby
pierwszej

A szkoda.
9 gru 21:47
9 gru 21:47
Saizou :
zapewne
lwg już zna takowy wzór
9 gru 22:01
Piotrek: to jest czy niema?
9 gru 22:31
9 gru 22:43
Metis: ...ich historia także równa uwagi
9 gru 22:45
Metis: *warta
9 gru 22:45
AS:
Sundarm (Indie) zaproponował sito dla liczb pierwszych
4 7 10 13 16 19 22 25 28 31 ....
7 12 17 22 27 32 37 42 47 52 ...
10 17 24 31 38 45 52 59 66 73 ...
13 22 31 40 49 58 67 76 85 94 ...
16 27 38 49 60 71 82 93 104 115 ...
Jeżeli pewna liczba N występuje w tej tablicy,
to 2*N + 1 jest zawsze liczbą złożoną.
Jeżeli natomiast liczba N nie występuje w tablicy
to 2*N + 1 jest liczbą pierwszą.
*****
Wzór x2 + x + 41 daje same liczby pierwsze dla
x = −1,−2,−3,...,−40 jak też dla liczb x = 0,1,2,...,39
Wzór 2*x2 + 29 daje same liczby pierwsze dla x = 0,1,...,28
Wielomian x2 − 79*x + 1601 daje liczby pierwsze
dla x = 0,1,2,...,79 ale nie wszystkie różne.
10 gru 12:18
Piotrek: łooo
10 gru 15:36
10 gru 15:57
Piotrek: mocne
10 gru 18:01