prawdopodobieństwo warunkowe
madzik: Losujemy 3 karty z talii 52 kart. Korzystając z własności P(A'\B)=1−P(A\B) oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej figury, jeśli wsród wylosowanych kart nie ma
pików ani kierów.
Mógłby ktoś, jakoś pomóc w tym zadaniu?
9 gru 21:32
madzik: Ktoś może jednak?
10 gru 06:51
wmboczek: Ω=26 kart
8 figur
P=1−(18/26*17/25*16/24)
10 gru 07:01
J:
....przyjmujemy,że są 4 figury (as, król,dama,walet)
A − wylosowano conajmniej jedną figurę
A' − zdarzenie przeciwne: nie wylosowano żadnej figury..
B − niewylosowano pika ani kiera
| | | | IA'I | |
IA'I = | oraz P(A') = |
|
|
| | | IΩI | |
P(A/B) = 1 − P(A'/B)
10 gru 07:05