| t(2R−t) | ||
promienia tafli wody od czasu jest opisana wzorem r(t)= | . | |
| R |
| t(2R − t) | |
= R |*R | |
| R |
| −2R | ||
x0 = | = R | |
| −2 |
| πR2L | ||
Objętość stożka w zadaniu to: V = | ||
| 3 |
| t(2L − t) | ||
l(t) = | ||
| L |
| |||||||||||||||||
V(t) = | |||||||||||||||||
| 3 |
| πt2(4R2 − 4Rt − t2) * t(2L − t) | ||
V(t) = | ||
| 3R2L |
| πt3(4R2 − 4Rt − t2)(2L − t) | ||
V(t) = | ||
| 3R2L |
| πt3(t3 + (4R − 2L)t2 − (4R2 + 8LR)t + 8LR2) | ||
V(t) = | ||
| 3R2L |
| dV | ||
Mamy wyliczyć v(t) i a(t). Wiemy, że v(t) to 1 pochodna objętości po czasie ( | ) | |
| dt |
| d2V | ||
natomiast a(t) to 2 pochodna objętości po czasie lub pochodna prędkości po czasie ( | ||
| dt |
| dv | ||
lub | ). No to jedziemy: ![]() | |
| dt |
| πt6 + πt5(4R − 2L) − πt4(4R2 + 8LR) + 8LR2πt3 | ||
V(t) = | ||
| 3R2L |
| u | u'v − uv' | |||
Korzystam ze wzoru na pochodną ilorazu: ( | )' = | |||
| v | v2 |
| u | u'v | |||
Ponieważ pochodna mianownika to 0 zatem wzór się upraszcza do postaci: ( | )' = | |||
| v | v2 |
| dV | 3R2L(6πt5 + 5π(4R − 2L)t4 − 4π(4R2 + 8LR2)t3 + 24LR2πt2) | |||
v(t) = | = | |||
| dt | 9R4L2 |
| 18πR2Lt5 + 15πR2L(4R − 2L)t4 − 12πR2L(4R2 + 8LR)t3 + 72πR4L2t2 | ||
v(t) = | ||
| 9R4L2 |
| dv | ||
a(t) = | = | |
| dt |
| 9R4L2(90πR2Lt4 + 60πR2L(4R − 2L)t3 − 36πR2L(4R2 + 8LR)t2 + 144πR4L2t) | |
| 81R8L4 |
| 810πR6L3t4 + 540πR6L3(4R − 2L)t3 − 324πR6L3(4R2 + 8LR)t2 + 1296πR8L4t | |
| 81R8L4 |