Pomocyy
Kimi: Proszę o wytłumaczenie wzoru skróconego mnożenia:
Rozłóż wyrażenia na czynniki, korzystając z odp wzoru:
(m−9n)2−9m2
9 gru 21:14
Mila:
a2−b2=(a−b)*(a+b)
(m−9n)2−9m2=(m−9n)2−(3m)2=
=(m−9n−3m)*(m−9n+3m)=
=(−9n−2m)*(−9n+4m)
9 gru 21:16
Kimi: i tak może zostać? ^^
9 gru 21:21
Kimi: czyli: 4(a−b)2−(a+b)2=(4a−4b−a+b)(4a−4b+a+b)
=(3a−5b)(5a+5b) ?
9 gru 21:25
Mila:
Nie.
[2(a−b)]2−(a+b)2=
=[2(a−b)−(a+b)]*[2(a−b)+a+b]=
=(2a−2b−a−b)*( 2a−2b+a+b) zredukuj wyrazy podobne w nawiasach
9 gru 21:46
Kimi: oks oks a możesz mi jeszcze to wytłumaczyć? (a+7)x2+4x(a+7)+4(a+7) ?
9 gru 22:26
pigor: ..., np. tak :
(a+7)x2+4x(a+7)+4(a+7)= (a+7)(x2+4x+4)= (a+7)(x+2)2 .
9 gru 23:23