monotoniczność
karol: wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności
f(x)= x
3−2x
2 x≥2
Nie wiem jak po obliczeniu pochodnej ustalić dziedzinę i jak dobierać przedziały w któtych się
bada monotonicznść
f'(x)= 3x
2−2x
9 gru 20:58
Gray: Gdzie pochodna jest dodatnia? Gdzie ujemna? Odpowiedz na te pytania, a będziesz blisko
rozwiązania.
9 gru 21:06
Tadeusz:
... a Ty rozumiesz co piszesz

?
9 gru 21:06
Gray: Na ogół tak
9 gru 21:07
karol: ale czy w tej drugiej funkcji dziedzina jest x>2 czy x≥2?
| | 2 | |
f'(x)> 0 dla pierwszej jestx∊<0,∞) ale ta druga (−∞0>u< |
| , +∞) i teraz jak z dziedziną i |
| | 3 | |
czy suma czy część wspólna
dużo tych pytań jak na taki przykład
9 gru 21:11
Gray: Ty nas pytasz?
9 gru 21:48
karol: tak
9 gru 21:50
Tadeusz:
... przepraszam ...pytam
karola ... ciekawa ta Jego pochodna z Pierwszego przedziału −
9 gru 21:51
karol: no wiem pewnie chodzi o nawias
9 gru 21:54
Gray: Wiem, wiem...
karol, to Ty powinieneś wiedzieć, czy x=2 należy do dziedziny funkcji czy nie. My nie
znamy treści.
9 gru 21:55
karol: treść jest wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności i nic więcej poza wzorem
9 gru 21:58
kinga: Mogę prosić o jaśniejsze wytlumaczenie rozwiązania?
16 gru 13:17