w ostrosłupie...
Igaaa:w ostroslupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa 6 cm, a kąt między tą wysokością a
ścianą boczną ma miarę α . Oblicz objętość tego ostrosłupa jeśli:
a) α = 45 stopni
b) α = 30 stopni
9 gru 20:40
Martiminiano:W czym problem? Nie potrafię specjalnie rysować, ale myślę, że wystarczy. h−wysokość ściany
a
bocznej, H=6, i na dole połowa krawędzi podstawy
. α=45, więc mamy trójkąt o kątach
2
90,45,45.
a
H=6,
=6, h=6√2.
2
Tak więc a=12, H=6 i mamy wszystko do policzenia objętości. Drugi przykład analogicznie.