okregi
Ewelinka: wytłumaczy mi koś okręgi

na czym to polega równanie okregu i tego typu rzeczy
9 gru 19:55
9 gru 19:58
Kwiatuszek: wytłumaczy mi koś okręgi na czym to polega równanie okregu i tego typu rzeczy emotka
9 gru 19:58
Kwiatuszek: a coś tak wiecej jak mam to robić
9 gru 20:00
Kwiatuszek: ? ?
9 gru 20:02
:): okrąg o środku w początku układu współrzędnych: x
2+y
2= r
2
równanie okręgu : (x−p)
2+(y−q)
2=r
2, gdzie p i q to współrzędne środka
| | a | | b | | 1 | |
równanie ogólne : x2+y2+ax+by+c=0 p=− |
| , q=− |
| r= |
| √a2+b2−4c |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 gru 20:04
Kwiatuszek: od czego zacząć itd.

?
9 gru 20:04
Kwiatuszek: aa tak prościej
9 gru 20:05
:): ale co konkretnie chcesz?
9 gru 20:06
Kwiatuszek: jak zacząć rozwiązywać takie zadanie. jutro mam sprawdzian i kompletnie nie wiem od
czego mam zacząć
9 gru 20:07
Kwiatuszek: chce wiedziec tak krok po kroku co robić
9 gru 20:08
:): napisz zadanie
9 gru 20:08
Kwiatuszek: np. napisz równanie okręgu o środku S i promieniu r
a) S=(0,0) r=11
b) S=(−2,−5) r= 1
9 gru 20:10
Kwiatuszek: i tez nie wiem jak robić zadania z tematu okrąg i prosta
9 gru 20:11
Kwiatuszek: :((
9 gru 20:12
:): a) S− początek układu: to równanie 1. x2+y2=112
b) masz podane współrzędne środka, to równanie 2. (x+2)2+(y+5)2=12
9 gru 20:13
Kwiatuszek:
9 gru 20:13
Kwiatuszek: nie rozumiem skad co sie wzieło
9 gru 20:14
Mila:
Masz przecież podane wzory.
a) (x−0)2+(y−0)2=112⇔
x2+y2=121
b)
(x+2)2+(y+5)2=1
9 gru 20:14
:): pisz zadania
9 gru 20:15
:): kwiatek, Kwiatek

po prostu wstawiasz dane do wzoru
9 gru 20:16
Kwiatuszek: ale ja nie chce zadań gotowych tylko chce wiedzieć jak to sie robi
9 gru 20:16
:): musisz znać wzory na pamięć i podstawiać dane do właściwego
nie mając zadań nikt ci tego nie wytłumaczy
9 gru 20:18
Kwiatuszek: ok rozumeim ale co za co mam podstawić
9 gru 20:18
:): zacznijmy jeszcze raz
9 gru 20:19
Kwiatuszek: ok
9 gru 20:19
:): S(0,0), r=11
środek leży w początku układu współrzędnych, zatem korzystamy z podstawowego wzory :
x
2+y
2+r
2 ZAWSZE



podstaw i napisz co ci wyszło
9 gru 20:20
Kwiatuszek: 0+0=11
9 gru 20:23
Kwiatuszek: ale od czego mam na początek zacząć
9 gru 20:23
:): nie, x i y zostaje zawsze, bo podstawowy wzór to
(x−p)2+(y−q)2=r2, gdzie p i q to współrzędne środka
a ty masz p=0 i q=0
9 gru 20:24
:): zatem za p wstawiasz 0 i za q wstawiasz 0, a za r wstawiasz 11
9 gru 20:25
Kwiatuszek: (x−0)2+(y−0)2=11
x2+y2=11
9 gru 20:26
:): 11
2 
!
9 gru 20:28
:): teraz dla S(−2,−5) i r=1 zrób to samo
9 gru 20:29
Kwiatuszek: dlaczego
9 gru 20:29
Kwiatuszek: aaa no tak bo to ze wzoru
9 gru 20:29
:):
9 gru 20:30
Kwiatuszek: (x−2)2 − (y−5)=1
x4− y2−25)=1
9 gru 20:31
Kwiatuszek: x−4−y2−25 = 1 ta druga linijka
9 gru 20:33
:): w nawiasach maja być +, bo współrzędne są ujemne −(−2)=2
9 gru 20:33
:): i znowu do kwadratu nie podniosłaś
9 gru 20:33
Kwiatuszek: jak plusy nie rozumiem
9 gru 20:34
:): zró to jeszcze raz, (x+y)
2=x
2+2xy+y
2
9 gru 20:35
Kwiatuszek: ale to jest dobrze co do tej pory?
9 gru 20:35
:): −(−2)=2 i −(−5)=5
9 gru 20:35
:): czytaj wyżej
9 gru 20:36
Kwiatuszek: nie rozumiem skad ci sie to wzieło
9 gru 20:36
:): zrób jeszcze raz
9 gru 20:36
Kwiatuszek: kurde no to jest trudne
9 gru 20:37
Kwiatuszek: tutaj trzeba podstawić za ten x bo są wie liczby podane tak ?
9 gru 20:37
:): nie za x i y tylko za p i q
9 gru 20:38
Kwiatuszek: −(−2)=2 i −(−5)=5 to dlaczego tak napisałeś
9 gru 20:39
daras: Kopernik dobrze tłumaczył okregi i Archimedes ale ten drugi marnie przez to skończył
9 gru 20:40
:): no bo tak jest

i dlatego x−(−2)=x+2
9 gru 20:40
Bogdan:
Archimedes nie skończył marnie przez okręgi
9 gru 20:41
Kwiatuszek: z jakiego to jest wzoru bo chyba nie z tego samego
9 gru 20:41
:): daras mogę ci oddać pałeczkę, chcesz?
9 gru 20:42
:): napisałam ci dlaczego tam ma być + w nawiasach
9 gru 20:42
Kwiatuszek: 
(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
9 gru 20:43
:): (x−(−2))2+(y−(−5))2=12
9 gru 20:44
:): (x+2)2+(y+5)2=12
9 gru 20:44
Kwiatuszek: nic z tego nie rozumiem
9 gru 20:44
Kwiatuszek: to drugie rozumiem ale tego pierwszego nie
9 gru 20:45
:): kwadrat liczysz z tego wzoru
(x+y)2=x2+2xy+y2
9 gru 20:45
9 gru 20:46
Kwiatuszek: daros nie być taki mądry
9 gru 20:46
Kwiatuszek: aha
9 gru 20:47
:): p= − 2
x−p=x − (−2)
9 gru 20:47
Kwiatuszek: jesteś nauczycielem że tak dokładnie tłumaczysz ?
9 gru 20:48
:): kumasz już?
9 gru 20:48
:): a czy nie rozmawiałyśmy wczoraj przypadkiem?
9 gru 20:49
Kwiatuszek: tak sobie
9 gru 20:49
:): spróbuj dla S( − 1 ; 3 ) i r = 7
9 gru 20:50
Kwiatuszek: możliwe
9 gru 20:51
:): o wielomianach i delcie?
9 gru 20:52
:): wyżej masz przykład, zrób go
9 gru 20:53
Kwiatuszek: tutaj jest p i q
9 gru 20:53
:): tak S(p;q) zawsze
9 gru 20:54
Kwiatuszek: tak o wielomianach i delcie dzis pisałam sprawdzian i nie poprawiłam go nie uzyskałam ani
jednego punktu bo były błedy
9 gru 20:55
:): współczuje ci, naprawdę

w której klasie jesteś?
9 gru 20:56
Kwiatuszek: (x−1)2 − (y−3)2=7
x2− 1 − y2−6−72
9 gru 20:57
Kwiatuszek: 2 technikum
9 gru 20:57
Mila:
Dziewczyna sobie żarty stroi , a Ty jej tłumaczysz. To przecież niemożliwe, aby nie umiała
podstawić do wzoru.
9 gru 20:57
:): (x+1)2+(y−3)2=72
popatrz na to i znajdź swoje błędy
9 gru 20:58
Kwiatuszek: nie robie sobie żartów


! a ty nie badz taka mądra
9 gru 20:58
Kwiatuszek: znak
9 gru 20:59
:): Mila : to możliwe, a jeśli sobie ktoś jaja robi, to jego sumienie, ale po tych błędach nie
sądzę
9 gru 20:59
Kwiatuszek: za 1
9 gru 21:00
:): i kwadrat znowu
9 gru 21:00
Kwiatuszek: a no tak
9 gru 21:00
Kwiatuszek: kurcze ja tutaj pisze na Ty a tak na prawde powinnam na Pani
9 gru 21:01
:): nie rozważałaś przejścia do szkoły zawodowej? potem i tak mogłabyś uzupełnić wykształcenie, a
zawód byś miała
z takimi wiadomościami czarno widzę twoja drogę do końca technikum
9 gru 21:02
:): Kwiatek w necie wszyscy sa na ty, ja tak preferuje przynajmniej na forach
9 gru 21:03
Kwiatuszek: u mnie cała klasa taka jest
9 gru 21:03
Kwiatuszek: ale tak jakoś mi troszke głupio
9 gru 21:04
Kwiatuszek:
9 gru 21:05
Kwiatuszek: a jak sie robi zadania z okręgu i prostej ? na tej samej zasadzie ?
9 gru 21:05
Kwiatuszek:
9 gru 21:06
:): musisz znać np równanie stycznej do okręgu i punkt styczności, i też się podstawia da wzoru
9 gru 21:07
:): a jak trzeba sprawdzić ile jest punktów wspólnych prostej i okręgu to się rozwiązuje układ
równań
9 gru 21:08
Kwiatuszek: a moze na jakimś przykładzie mi to wytłumaczysz
9 gru 21:09
Motylek:
Szkoda czasu na tłumaczenie, przecież nawet nick Kwiatuszek jest infantylny
9 gru 21:10
:): zaczekaj
9 gru 21:12
Kwiatuszek: skończcie te komentarze


nie po to tu jestem zeby sobie jaja robić

! tylko zeby sie
czegoś nauczyć

!
9 gru 21:12
Kwiatuszek: ok
9 gru 21:12
:): a Motylek to wyszukane jak w najlepszej filozofii
9 gru 21:13
Kwiatuszek: sam umiesz to daj sie innym nauczyc a nie
9 gru 21:15
:): Napisz równania stycznych do okręgu "o" i przechodzących przez punkt "A", jeśli:
1) o: x2+y2−6x+8y+21=0 ; A(5,−1)
9 gru 21:16
Kwiatuszek: hmm
9 gru 21:17
Kwiatuszek: coś z deltą ?
9 gru 21:17
Kwiatuszek: nie to nie bedzie z delta myślałam o wyznaczeniu wspolczynnikow ale to nie to
9 gru 21:18
Kwiatuszek:
9 gru 21:19
:): prosta ma równanie y=ax+b
ale weźmy, że a jest punktem styczności, będzie łatwiej
9 gru 21:21
Różyczka:
Ciemność widzę
9 gru 21:21
:): równanie stycznej : (x0−p)(x−p)+(y0−q)(y−q)=r2
9 gru 21:22
Kwiatuszek: czyli to wszystko tak samo jak w tamtych przykładach?
9 gru 21:24
9 gru 21:25
:): teraz sobie radź sama
9 gru 21:26
Kwiatuszek: a dlaczego tak ?
9 gru 21:26
Kwiatuszek: trzeba podnieść do kwadratu i wynik
9 gru 21:27
Kwiatuszek: ?
9 gru 21:27
:): co chcesz podnosić? nie masz danych wstawionych
9 gru 21:28
Kwiatuszek:
r=
√ 62+82+4*21
9 gru 21:29
Kwiatuszek: to ostatnie
9 gru 21:29
:): x2+y2−6x+8y+21=0
w takim rónaniu nie widać ani p, ani q, ani r
9 gru 21:30
Kwiatuszek: obliczyć
9 gru 21:30
:): 62=
82=
9 gru 21:30
Kwiatuszek: za duzo jest wyrazów
9 gru 21:31
Kwiatuszek: 36
64
9 gru 21:31
Kwiatuszek: właśnie tak chciałam zrobić
9 gru 21:32
Kwiatuszek: ze na początek to a poźniej juz całośc
9 gru 21:32
:): nic nie poradzisz, taka jest własnie matma, a do tego dochodzi logiczne myslenie i myslenie
wynikowe, wszystko jest ze sobą powiązane, nie umiesz jednego, nie zrobisz drugiego
9 gru 21:32
Kwiatuszek:
9 gru 21:32
:): oblicz p, q, r
9 gru 21:33
Kwiatuszek: wiem własnie i w tym jest problem
9 gru 21:33
Kwiatuszek: q=8
9 gru 21:35
Kwiatuszek: nie poddaje sie nie wiem jak to zrobić
9 gru 21:36
Żabka:
Problem w tym jest, że nie wiesz, a nie w tym, że wiesz
9 gru 21:38
Kwiatuszek: mysle ze tak przez neta sie tego nie da tak wytłumaczyć takiej osobie która ma duuuze
zaległości
9 gru 21:38
9 gru 21:38
9 gru 21:39
Kwiatuszek: czyli to tak wyglada jakbyśmy dzielili
9 gru 21:39
:): na twoim miejscu rozważyłabym zmianę szkoły, będzie coraz trudniej
9 gru 21:39
:): nie wygląda, ale tak jest, ułamek zastępuje dzielenie
9 gru 21:40
Kwiatuszek: mysle ze gdybymm miała tak dobra nauczycielke jak ty to bym nie miała problemu az tak duzego a
ze nauczycielka jest do bani to ///
9 gru 21:42
Kwiatuszek:
9 gru 21:43
Kwiatuszek: jestem szczera co do tego
9 gru 21:44
Kwiatuszek:
9 gru 21:44
:): punkt widzenia zależny od punktu siedzenia

moi na mnie narzekają, a problem polega na tym, że nie słuchają
9 gru 21:45
Kwiatuszek: moze gdybym chciała to bym sie nauczyła tego wszyskiego ale jestem bardzo niecierpliwa i
nerwowa
9 gru 21:45
Kwiatuszek: ale czym surowszy nauczyciel tym lepszy bo sie wtedy wiecej nauczy mowie np widzac to
po
sobie
9 gru 21:47
:): to zauważyłam, masz duże braki w wiedzy ogólnej, gubisz liczby, robisz za szybko, piszesz
szybciej niż myślisz, tak się nie da w matmie
trzeba wszystko dokładnie rozpracować, pomyśleć, sprawdzić...
9 gru 21:47
Kwiatuszek: no własnie
9 gru 21:48
Kwiatuszek: ale i tak sie ciesze że pomogłaś mi zrozumiec te zadania wczesniejsze
9 gru 21:49
Kwiatuszek: mi tylko idzie z maty najgorzej a tak to jest fajnie
9 gru 21:49
:): radzę ci naprawdę, zacznij od nadrabiania zaległości z gimnazjum, w necie pełno jest stron,
instrukcji, choćby na Youtube
potem dopiero przejdź do powtórek z technikum, jeśli chcesz skończyć bez poślizgu
9 gru 21:49
Kwiatuszek: ja mam to do siebie ze jak mi coś nie wyjdzie to nie robie bo juz mnie to denerwje
9 gru 21:51
:): co z tego, że pomogłam, jak nie poprawiłaś tego

ale dziwię się, że jeśli tok myślenia był dobry a błędy w liczeniu, że na dopa ci nie zaliczyli
9 gru 21:51
Kwiatuszek: niggy bym nie chciała byc nauczycielem bo to trudny zawód
9 gru 21:52
Kwiatuszek: nie wiem powiedziała że jesty żłe i podarła kartke i kazała pisać jeszcze raz tylkoże nie
umiałam inaczej wiec ...
9 gru 21:53
Kwiatuszek: powiedziałaze to jest na maturze i to ma być bezbłednie
9 gru 21:54
:): ale przyjemny, jeśli się go lubi, co dziennie coś nowego
i wcale nie jesteście tacy źli i niewychowani, jak mówią, na każdego można znaleźć sposób
9 gru 21:54
Kwiatuszek: hehe miło słyszeć
9 gru 21:54
:): nie powinnam osądzać koleżanki po fachu, ale zachowała się skandalicznie
macie innego nauczyciela maty w szkole?
9 gru 21:55
Kwiatuszek: dobrze ja juz kończe bo jeszcze na niemiacki musze sie pouczyć mówiłam że sie spotkamy
9 gru 21:55
Kwiatuszek: tak ale ona i tak juz odchodzi
9 gru 21:56
:): oki, do miłego
9 gru 21:56
Kwiatuszek: do miłego dziękuje

i przepraszam ze tyle czasu zajełam
9 gru 21:57
Kwiatuszek: :(
9 gru 21:58
:): nmzc
po to tu siedze
narka
9 gru 21:59
daras: @
Bogdan 20:41 „noli turbare circulos meos” no to przez koła

jakiś nieuk−żołnierz odciął
mu głowę
@
Kwiatuszek podrosłaś już? jeśli nie to może trzeba cię podlać
10 gru 13:37
Bogdan:
Archimedes zginąłby bez względu na kształt figur, które kreślił na piachu. Zginął, bo uznany
został za wroga. Wg legendy, w chwili śmierci kreślił koła, ale gdyby kreślił trójkąty, to
krzyknąłby swojemu zabójcy − "nie psuj moich trójkątów". Nie koła są przyczyną jego śmierci.
Rzymianin zabiłby go nawet wtedy, gdyby się opalał.
Tak interpretuję tę opowieść o Archimedesie.
10 gru 15:34
daras: Myślę, że gdyby żołnierze wykonywali ściśle rozkaz swojego dowódcy, to mógłby nawet kreślić
elipsy i włos z siwej głowy by mu nie spadł
10 gru 16:31
Bogdan:
oczywiście, temu tumanowi z Rzymu było wszystko jedno, co kreśli Archimedes, nie znał
zalecenia dowódcy i zabił Archimedesa
10 gru 16:39
Kwiatuszek: Dziękuje "

: " za wczorajsze wytłumaczenie zadań dziś dostałam 3+ ze sprawdzianu
10 gru 21:10
:) :
10 gru 21:14
Kwiatuszek: dziekuje tak bardzo sie ciesze

10 gru 21:24
:) : ja też

widzisz zatem, że jak chcesz to potrafisz
10 gru 21:28
daras: @[B[Bogdan] on nie był z samego Rzymu
10 gru 21:31