Wielomian w(x)=x^4+2x^3-5x^2+px+q jest podzielny przez dwumian (x+2) a przy dzie
Stolnik: Wielomian w(x)=x4+2x3−5x2+px+q jest podzielny przez dwumian (x+2) a przy dzieleniu przez
(x+1) daje reszte − 10. Wyznacz p i q.
Pomocy bo w ogole nie ogarniam
9 gru 19:50
Marcin: A znasz schemat Hornera?
9 gru 19:51
Stolnik: A moglbys bardziej wytlumaczyc. Znam ten schemat ale i tak nie wiem o co chodzi w zadaniu
9 gru 19:54
Marcin: Twój wielomian da się zapisać jako:
(x+2)(ax3+bx2+cx+d)
i jako:
(x+1)(ax3+bx2+cx+d)−10
Także podziel wielomian przez (x+2) jak i przez (x+1)
9 gru 19:57
Tadeusz:
...tyle, że ten schemat do niczego tu nie jest potrzebny−
9 gru 19:58
Marcin: No można po prostu to pomnożyć i porównać, ale nie będę wszystkiego pisać
9 gru 19:59
Tadeusz:
... i jeszcze podlej kwiatki−
9 gru 19:59
Tadeusz:
W(x)=x4+2x3−5x2+px+q
skoro podzielny przez (x+2) to
W(−2)=0
0=(−2)4+2*(−2)3−5(−2)−2p+q
skoro z dzielenia przez (x+1) zostaje reszta −10 to
W(−1)=−10
−10=1−2−5−p+g
Rozwiąż układ równań i policz p i q
9 gru 20:07
Marcin: Na jedno wychodzi, z tym, ze podałeś rozwiązanie na tacy
9 gru 20:11
Tadeusz:
... co na jedno?
Tym Hornerem to możesz liczyć długo i namiętnie −
9 gru 20:13
Marcin: Na jedno rozwiązanie Tadeuszu
9 gru 20:15
Stolnik: Dzieki Tadeusz, od razu sie ogarnia jak widzi sie jak ma byc zrobione.
9 gru 20:16
Tadeusz:
to podziel dla uzasadnienia przez to (x+1) z resztą −10 ... popatrzymy o ile to szybciej
9 gru 20:21
Marcin: Czepiasz się.
9 gru 20:23
Tadeusz:
... nie czepiam się ... tylko jak już pomagasz ... to z sensem −
9 gru 20:26
Marcin: Potrafisz zdemotywować do pomagania
9 gru 20:34
Tadeusz:
... a pomogłeś w tym zadaniu

?
Takimi podpowiedziami tylko gmatwasz i demotywujesz.
9 gru 20:45
Marcin:
Każdy może się pomylić, tak to już jest. Jeżeli coś zagmatwałem, to przepraszam, ale na pewno
nie Ciebie Tadeuszu.
Z Tobą dalsza dyskusja nie ma sensu.
9 gru 20:52
Tadeusz:
...z Tobą też nie ...
Jeśli ktoś się zagmatwa ... a każdy ma prawo ... to jest takie słowo, które sobie
przypomniałeś wreszcie. A Ty brniesz w zaparte i dowodzisz wyższość Świąt ...
9 gru 21:10
9 gru 21:13
Tadeusz:
−
9 gru 21:34