miejsce zerowe
Asia: Oblicz miejsce zerowe funkcji y=ex/x+1
ex/x+1=0
pomoże ktoś?
9 gru 19:29
Bogdan:
| | x | |
i znowu trzeba przypominać o poprawności zapisów, czy tu w wykładniku jest |
| + 1? |
| | x | |
9 gru 19:31
Asia: | | x | |
Nie potęga wygląda tak |
| |
| | x+1 | |
9 gru 19:33
Bogdan:
Można też tak zapisać: y = ex/(x + 1) i x ≠ −1.
Miejsce zerowe: f(x) = 0 ⇒ ex/(x + 1) = 0 (czy to równanie ma rozwiązanie?)
9 gru 19:41
Marcin: Nie da się podnieść liczby do takiej potęgi, żeby wynik = 0.
9 gru 19:47
Bogdan:
Ale to powinna zauważyć Asia
9 gru 19:52