Wyznacz prostą l
jim: Hej. Mam takie zadanie.
Wyznacz prostą l przecinającą prostą m i k pod kątem prostym, gdzie:
m: {x+y−z+1=0; 2x−y+z−7=0}
k: x2=y−30=z+1
Obie proste zapisałem w postaci parametrycznej
m: (2, −3, 0) + z[0, 1, 1]
k: (0, 3, −1) + t [2, 0, 1]
Dalej korzystając z iloczynu wektorowego znalazłem wektor kierunkowy prostej l, prostopadłej do
m i k: [1, 2, −2]
Nie mogę jednak znaleźć punktu zaczepienia tej prostej.
Myślałem, żeby wyznaczyć płaszczyznę zawierającą wektor kierunkowy i jedną z prostych. Punkt
przebicia płaszczyzny przez drugą prostą byłby punktem zaczepienia. Nie wiem czy to
rozumowanie jest poprawne, no i nie wiem jak to policzyć.
Bardzo proszę o pomoc.
9 gru 19:18
jim: up
To dla mnie dość ważne
9 gru 19:43
jim: jeszcze raz up
9 gru 20:23
daras: a co to pogotowie
9 gru 20:38
pomocnik: W prostej m przyjmijmy, że z, to s (z zostaw dla trzeciej współrzędnej).
Punkty należące do prostej m mają postać A(2,−3+s,s).
Punkty należące do prostej k mają postać B(2t,3,−1+t).
Policz wektor AB. Wektor AB jest równoległy do wektora [1,2,−2],
czyli wektor AB=k*[1,2,−2], a stąd wyznacz s lub t podstaw
do A lub B i masz punkt.
9 gru 20:46
jim: AB=[2t−2, 6−s, −1+t−s]
Ale nie rozumiem AB=k*[1,2,−2]
9 gru 20:54
pomocnik: chcemy, żeby wektor AB był równoległy do wektora [1,2,−2], więc wektor AB = k * [1,2,−2], gdzie
k jest pewną liczbą rzeczywistą
9 gru 20:59
jim: Czy k jest dowolną liczbą?
9 gru 21:06
pomocnik: nie może być dowolną, pewną liczbą, Jak podstawisz za wektor AB, to co wyliczyłeś masz
[2t−2, 6−s, −1+t−s]=k*[1,2,−2], czyli [2t−2, 6−s, −1+t−s]=[k,2k,−2k], więc trzy równania trzy
niewiadome, a k wyjdzie konkretną liczbą
9 gru 21:10
jim: Dziękuję bardzo. Chyba zrozumiałem.
9 gru 21:33
pomocnik:
9 gru 21:38