trygonometria równanie
duds: ile to 7sin20cos20 ?
9 gru 19:09
Bogdan:
lepiej podaj to równanie
9 gru 19:10
duds: sin2 25 − sin65
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7sin20cos20
9 gru 19:11
duds: tam zamiast sin6 5 ma byc sin2 65
9 gru 19:13
Bogdan:
Zapoznaj się z instrukcją znajdującą się po lewej stronie tego pola tekstowego, kliknij
Kliknij po więcej przykładów
| | sin225 − sin265 | |
Ale wciąż nie ma równania, jest ułamek |
| |
| | 7sin20cos20 | |
9 gru 19:16
duds: to poprostu trzeba wyliczyć
9 gru 19:17
Bogdan:
Tu mianownik nie ma znaczenia, rozłóż licznik na czynniki stosując wzór skróconego
mnożenia, wiemy, że cos90o = 0
9 gru 19:19
Bogdan:
No to nie pisz "równanie"
9 gru 19:20
duds: a z dołem co mozna zrobic?
9 gru 19:40
Bogdan:
Powtarzam, mianownik nie ma znaczenia, zajmij się licznikiem i rozłóż go na czynniki
wzorem a2 − b2 = (a − b)(a + b), pokaz wynik
9 gru 19:57
Eta:
Można też tak:
sin
225
o = cos
265
o i cos
2α−sin
2α= cos(2α) i 2sinα*cosα= sin(2α)
licznik : cos
265
o−sin
265
o= cos(2*65
o)= cos130
o= − sin40
o
| | 7 | | 7 | |
mianownik : |
| *2sin20o*cos20o= |
| sin40o |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 19:58
Bogdan:
Dobry wieczór Eto, to jest dłuższa droga, w liczniku wskutek jego rozkładu i zastosowaniu
wzoru sinα − sinβ jeden z czynników przyjmie postać cos90o, a cos90o = 0
9 gru 20:11
Eta:
Witam
Bogdanie
| | 90 | |
Jeden z czynników przyjmie postać : cos |
| =cos45o≠0 |
| | 2 | |
9 gru 20:40
Bogdan:
Oczywiście, że masz rację
Eto 
No to rozwiazujemy za
dudsa (pomijam znak
o przy zapisie miary kątów):
| (sin25 − sin65)(sin25 + sin65) | |
| = |
| 3,5 * 2sin20cos20 | |
| | 2sin(−20)cos45 * 2sin45cos20 | | sin90 * (−sin40) | |
= |
| = |
| = ... |
| | 3,5*sin40 | | 3,5*sin40 | |
| | cos265 − sin265 | |
albo |
| = ... i ta wersja przedstawiona przez Ciebie Eto |
| | 3,5 * sin40 | |
jest najprostsza
9 gru 20:55
Eta:
9 gru 20:57