Rowiąż równania:
Darko: log2−x 1/8 = 3
logx/2 8/125 = −3
9 gru 19:07
Eta:
Najpierw zapisz równania poprawnie
9 gru 19:08
Darko: no jest poprawnie
9 gru 19:10
Darko: 1 przykład
Logarytm przy podstawie 2−x z 1/8 =3
2 przykład
Logarytm przy podstawie x/2 z 8/125 = − 3
Tak mam w książce
9 gru 19:13
Darko: proszę pomóżcie bo mi nie wychodzi i nie mam pojęcia na jakie to inne sposoby zrobić ...
9 gru 19:14
Eta:
| | 1 | |
1/ D: 2−x>0 i 2−x≠1 ⇒ x∊(−∞, 2)\{ |
| } |
| | 2 | |
log
2−x 2
−3= 3 ⇒ −3log
2−x2= 3 /: (−3)
| | 1 | | 3 | |
log2−x2= −1 ⇒ |
| =2 ⇒ x= |
| ∊D |
| | 2−x | | 2 | |
2/ podobnie ........
9 gru 19:24
Darko: a mógłbym prosić o rozwiązanie tego drugiego bo mam problem przy wyniku ...
9 gru 19:37
Eta:
Pokaż jak rozwiązujesz , to sprawdzę
9 gru 20:00