POMOCY !!!
waszka: Punkty A=(2,0) i B=(12,0) sa wierzcholkami trojkata prostokatnego ABC o przeciwprostokatnej AB.
Wierzcholek C lezy na prostej o rownainiu y=x. Oblicz wspolrzedne punktu C
18 lis 18:13
18 lis 18:21
waszka: dokladnie a pomozesz mi je zrobic bo jestem na humanie w 2 liceum i Pani od maty dala to zad
jako dodatkowe ;\
18 lis 18:25
Eta:

IABI= I12−2I= 10
ponieważ trójkąt ABC jest prostokątny to środek S okręgu opisanego na tym trójkącie
jest środkiem przeciwprostokatnej AB
| | xA+xB | | yA+yB | |
zatem xS= |
| i yS= |
| i r= 12IABI
|
| | 2 | | 2 | |
więc S( 7,0) i r= 5
rozwiązując układ równań tego okręgu z proztą y=x otrzymamy C(x,y)
równanie okręgu: ( x −7)
2 +(y−0)
2= 25
x
2 −14x +49 +y
2 = 25 i y = x
x
2 −14x +49 +x
2 =25
2x
2 −14x +24=0 => x
2 −7x +12=0 dokończ policz deltę i wyznacz x
1 i x
2
i następnie y
1 i y
2
odp: są dwa takie punkty spełniajace warunki zadania C
1( 3,3) C
2(4,4)
co też widać na rysunku
18 lis 18:59