płaszczyzny
Patryk: Witam, proszę o pomoc.
Sprawdź czy wektory u=[1,2,3] i v=[0,3,5] rozpinają płaszczyznę. Jeśli tak to napisz równanie
parametryczne takiej płaszczyzny przechodzącej przez punkt P0=(2,3,0).
9 gru 19:00
Gray: Dwa wektory mogą albo rozpinać płaszczyznę, albo prostą (albo punkt, ale to mało ciekawe). Aby
rozpinały prostą, jeden musiałby być proporcjonalny do drugiego, tj. u = av, dla pewnego a∊R;
a tak nie jest. Więc rozpinają płaszczyznę. Są wektorami równoległymi do tej płaszczyzny, więc
jej równanie ma postać: (x,y,z)=P0+r*u+s*v, gdzie r,s∊R są dowolnymi parametrami.
Koniec.
9 gru 19:33
Patryk: Dobrze, a czy jest jakiś wzór czy sposób postępowania żeby to określić(że dwa wektory rozpinają
płaszczyznę) nie mieszając do tego prostych ?
9 gru 20:06
Gray: Jest i napisałem to: jeżeli wektory nie są proporcjonalne (mówi się częściej, że są "liniowo
niezależne") to rozpinają płaszczyznę. Wektory [0,−1,2] i [0,2,−4] są proporcjonalne (drugi to
−2 razy pierwszy) więc nie rozpinają płaszczyzny; Twoje nie są proporcjonalne, więc rozpinają.
9 gru 20:54