granica funkcji
maaasdas: lim x→0 1x*ln√1−x1+x
9 gru 18:37
M:
20 sie 06:03
#k:
Mam pytanie do tego zadania
Symbolem nieoznaczonym jest [0*∞] więc jeśli będę określał nieoznaczonośc a wyjdzie mi jak w
tym przypadku
[∞*0] to takze będzie symbol nieoznaczony ?
20 sie 13:42
Aruseq: Tak, to też jest symbol nieoznaczony.
20 sie 13:53
#k:
Dziękuje za odpowiedz.
20 sie 14:49
#k:
Nieoznaczonośc [0*
∞]
| | 1 | | 1−x | |
Iloczyn dwóch funkcji f(x)= |
| i g(x)= ln√ |
| |
| | x | | 1+x | |
| | 1 | | 1−x | |
lim x−−>0 |
| *ln√ |
| [∞*0] |
| | x | | 1+x | |
Moge zastosowac regułe de l'Hospitala
| | ln√1−x1+x | | −1 | | −1 | |
lim x−−>0 ( |
| )'= lim x−−>0 |
| }*1= |
| =1 |
| | x | | x2−1 | | −1 | |
(x)'=1
| | 1 | |
(ln√1−x1+x)'= |
| *(√1−x1+x)'= |
| | √1−x1+x | |
| | 1 | | 1 | | −1(1+x)−(1−x)*1 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | √1−x1+x | | 2√1−x1+x | | (1+x)2 | |
| | 1 | | 1 | | −2 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | √1−x1+x | | 2√1−x1+x | | (1+x)2 | |
| | −1 | | −1 | |
= |
| = |
| wracam do podstawienia |
| | 1−x1+x*(1+x)2 | | x2−1 | |
| | 1 | | 1−x | |
Odpowiedz : lim x−−>0 |
| *ln√ |
| =1 |
| | x | | 1+x | |
20 sie 20:38
chichi:
raz, że wynik jest zły, to chyba zapomniałeś podstawowych działań na logarytmach i komplikujesz
sobie niepotrzebnie życie. bez reguły de l'Hospitala idzie tak:
| | 1 | | ln(1−x) | | ln(1+x) | | 1 | |
| = |
| [ |
| − |
| ] a więc g = |
| (−1 − 1) = −1 |
| x | | 2 | | x | | x | | 2 | |
nie dość, że o wiele szybciej bez żmudnego różniczkowania, to dużo bardziej elegancko
20 sie 22:48
#k:
A jednak żle policzyłem
Dobrze że pokazałes jak to policzyć .
21 sie 09:15
.:
Natomiast Twoje rozwiązanie (chociaż nie optymalne) było dobre do... momentu:
(1−x)(1+x) = x
2 − 1
21 sie 09:30
#k:
Przyznam się że zrobiłem to z automatu
21 sie 09:46