Geometria analityczna
czarny:

Hej, potrzebuję pomocy: → →
W trójkącie ABC dane są A(2,1) AB=[7,3] oraz BC=[−6,1]. Wyznacz równanie prostej, w której
zawiera się wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka C.
Mój tok myślenia:
z wektora AB obliczyłem współrzędne punktu B(9,4), a z wektora BC współrzędne punktu C(3,5).
Następnie obliczyłem prostą l, w której zawiera się odcinek AB ⇒ ze wzoru Ax+By+C=0 ⇒
7*9+3*4+C=0 → C=−75 ⇒ l:7x+3y−75=0. Potem chciałem obliczyć prostą k, w której zawiera się
punkt C: k jest prostopadła do l, więc k: −3x+7y+C=0 ⇒ C=−26 ⇒ k:−3x+7y−26=0.
Niestety odpowiedzi mówią, że k: 7x+3y−36=0.
Bardzo proszę mi powiedzieć co robię źle
9 gru 18:36
czarny:
9 gru 21:25
czarny: Nieaktualne, dziękuję
9 gru 21:35
Eta: →
C(3,5) AB=[7,3] k: 7(x−xC)+3(y−yC)=0 ⇒
9 gru 21:36
pomocnik: Prosta l jest źle wyznaczona. Jeżeli stosujesz postać ogólną prostej (czyli Ax+By+C=0), to
wektor [A,B] musi być prostopadły, a nie równoległy do prostej. Może kolizja oznaczeń Cię
zmyliła
9 gru 21:37