Pc Prostopadłościanu
klaudia: Pc prostopadłościanu jest równe 198. Stosunki długości krawędzi wychodzących z jednego
wierzchołka to1:2:3 Oblicz przekątną tego prostopadłościanu.
9 gru 18:19
Bogdan:
Jeśli długości boków prostopadłościanu oznaczymy: a, b, c, to jakim wzorem wyraża się
długość przekątnej prostopadłościanu?
9 gru 18:24
Bogdan:
Odpowiada autorka zadania klaudia
9 gru 18:24
klaudia: najpierw z Pitagorasa przekątną u podstawy, potem mamy wysokość mamy przekątną podstawy a
między nimi jest kąt prosty i znowu z Pitagorasa tak ?
9 gru 18:36
Bogdan:
Tak. Podaj wzór na długość przekątnej prostopadłościanu o krawędziach długości a, b, c.
Warto go zapamiętać.
9 gru 18:37
klaudia: p=√a2+b2+h2 ?
9 gru 18:39
klaudia: Ale w jaki sposób mam ułożyć pierwsze równanie bo wychodzą mi jakieś ułamki
9 gru 18:40
Klocuch12: Jeżeli a i c oznaczymy jako boki podstawy, a b jako wysokość prostopadłościanu, to przekątną
liczymy tak;
Z twierdzenia pitagorasa wyliczamy przekątną podstawy x ( √a2 + c2 )
Nastepnie przeciwprostokatna prostopadloscianu(z) jest jednoczesnie przeciwprostokatna trojkata
o przyprostokatnych x oraz b
czyli:
z = √x2 + b2
z = √a2 + c2 + b2
9 gru 18:45
Bogdan:
d = √a2 + b2 + c2
Twoje długości są: a = a, b = 2a, c = 3a
Pc = 2ab + 2ac + 2bc ⇒ 198 = ....
Wprowadź przyjęte oznaczenia i oblicz wartość a
9 gru 18:47
Bogdan:
Hej Klocuch12 − Ty jesteś klaudia?
9 gru 18:48
klaudia: zrobiłam wszystko przekątna wyszła mi 3√14
9 gru 18:58
klaudia: Dziękuję za pomoc

Wydaje mi się że wszystko zrobiłam dobrze
9 gru 18:59
Bogdan:
Ok
9 gru 19:01