równania prostych - zadania
Nka: Dane są punkty A(1,0) oraz B(5,2). Na prostej k równoległej do prostej AB i przechodzącej przez
punkt P(4,4) wyznacz współrzędne punktu C, który jest równoodległy od punktów A i B.
Chciałabym to zrobić wykorzystując fakt, że prosta k i symetralna odcinka AB mają punkt wspólny
→ C.
Zrobiłam tak:
wektor AB=[4,2]
k: 4*4+2*4+C=0 → k: 2x+y−12=0
środek odcinka AB: (3,1)
i podstawiłam do wzoru: 4(x−3)+2(y−1)=0 → l: 2x+y−7=0
i aby znaleźć współrzędne punktu C zrobiłam tak:
{ 2x+y−7=0
{2x+y−12=0
I wszystko się skraca, więc proszę o pomoc co robię źle
9 gru 18:08
Nka: pomoże ktoś?
9 gru 21:23
kiko: skorzystaj z odległości
9 gru 21:34
czarny: Już wuem, dzięki
9 gru 21:37
Mila:

S=(3,1)
AB
→[4,2] wektor równoległy do AB, wektor prostopadły do symetralnej:
P(4,4)∊prostej
p równoległej do AB
s: 4x+2y+C=0 , aby wyznaczyc C podstawiamy wsp. punktu S
4*3+2*1+C=0⇔C=−14
s: 4x+2y−14 =0 /:2
2x+y−7=0 równanie symetralnej AB (y=−2x+7)
Prosta p jest prostopadła do symetralnej
[2, −4] wektor prostopadły do p
2(x−4)−4*(y−4)=0 ⇔
2x−4y+8=0 równanie równoległej do AB ( prostopadłej do s)⇔
po rozwiązaniu układu:
2x−4y+8=0
4x+2y−14 =0
C=(2,3)
9 gru 21:41