oblicz pochodna funkcji
Minik: 8x2/x3+x−1
9 gru 18:07
:): | | f'g−fg' | |
pochodna ilorazu: |
| |
| | g2 | |
9 gru 18:11
Minik: 24x2*(x3+x−1)−8x3*(3x2+1)/(x3+x−1)2
jesli dobrze to co dalej?
9 gru 18:19
Minik: wynik z podrecznika jest
8x2(2x−3)/(x3+x−1)2
9 gru 18:23
:): (8x2)'=16x
f(x) masz 8x2 nie 8x3
9 gru 18:25
PW: Nie będzie 24x2, ale 16x (chyba że źle przepisana funkcja).
9 gru 18:26
Bogdan:
| | 8x2 | |
Czy Miniku funkcja ma wzór f(x) = |
| + x − 1, bo tak ją tutaj zapisałeś |
| | x3 | |
9 gru 18:27
Bogdan:
Proszę o zwracanie uwagi na poprawność zapisów przy udzielaniu wskazówek
9 gru 18:28
:): licznik: 16x(x3+x−1)−8x2(3x2+1)
9 gru 18:30
Minik: 8x2/(x3+x−1) raczej taki
9 gru 18:31
:): napisałam ci poprawnie 1 część rozwiązania wyżej
9 gru 18:32
Minik: nie sory w liczniku jest
8x3
9 gru 18:33
Bogdan:
| | 8x2 | |
teraz lepiej, a jeszcze lepiej jest tak: f(x) = |
| |
| | x3 + x − 1 | |
9 gru 18:34
:): 24x2(x3+x−1)−8x3(3x2+1) to jest poprawny licznik dla pochodnej
9 gru 18:37
Minik: to wiem ale co dalej?
9 gru 18:38
:): po obliczeniach wyjdzie ci jak w podr
9 gru 18:38
:): wyłącz 8x2 przed nawias
9 gru 18:39
Minik: dzieki!
9 gru 18:44
:):
9 gru 18:45